News , Guide

Πάει για λίφτιγκ (και) η λεωφόρος Τσερίου - Αρχίζουν οι εργασίες ανάπλασης

Ο σχεδιασμός για αναβάθμιση της Τσερίου άρχισε από τη δεκαετία του 1990

Δημοσιεύτηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2024

Σε νέα εποχή θα περάσει ο Στρόβολος, καθώς μπήκε το νερό στο αυλάκι για κατασκευή της πολυσυζητημένης Λεωφόρου Τσερίου. Μετά από πολλά χρόνια συζητήσεων, σχεδιασμών, διαμαρτυριών και ναυαγίων, αύριο Δευτέρα ο Δήμαρχος Στροβόλου, Σταύρος Σταυρινίδης, θα πραγματοποιήσει συγκέντρωση με στόχο την ενημέρωση των δημοτών σε σχέση με το έργο της βελτίωσης της Τσερίου.

Η ενημέρωση θα διεξαχθεί στις 18:30, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου, και οι παρευρισκόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλουν ερωτήσεις σχετικά με το έργο.

Ένα έργο… δεκαετιών

Ο σχεδιασμός για αναβάθμιση της Τσερίου άρχισε από τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, το 2003 λήφθηκε η απόφαση-σταθμός, που θα επέτρεπε τη δημιουργία καταστημάτων, εκθεσιακών χώρων, γραφείων, πολυκαταστημάτων, υπεραγορών και εμπορικών κέντρων στην περιοχή.

Το 2004 εκπονήθηκε κυκλοφοριακή μελέτη, η οποία επιβεβαίωνε την ανάγκη διεύρυνσης της Λεωφόρου Τσερίου και τη μετατροπή της σε δρόμο τεσσάρων λωρίδων κυκλοφορίας. Το 2011 προγραμματίστηκε η έναρξη της υλοποίησης του έργου, αλλά στη συνέχεια, λόγω των δημοσιονομικών συνθηκών, αυτό αναστάληκε.

Το 2014, μετά από έντονες πιέσεις του Δήμου Στροβόλου για την αναγκαιότητα υλοποίησης του έργου, το Τμήμα Πολεοδομίας το ενέταξε στον Προϋπολογισμό του 2015 για έναρξη των εργασιών. Ο σχεδιασμός από τα Δημόσια Έργα και την Πολεοδομία προέβλεπε ότι θα υπήρχαν τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, ενώ το κόστος θα έφτανε τα 7 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, το 2018 το τότε Δημοτικό Συμβούλιο του Στροβόλου, με ομόφωνη απόφασή του, αποφάσισε να ανατρέψει τον αρχικό σχεδιασμό του έργου, που προέβλεπε νησίδα στη μέση και τρεις λωρίδες κυκλοφορίας, όπως υποβλήθηκε από τα αρμόδια κυβερνητικά Τμήματα, καθώς δεν εξυπηρετούσε τις ανάγκες των κατοίκων της περιοχής.

Εν τέλει, ο νέος σχεδιασμός εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιανουαρίου του 2022. Η πολυπλοκότητα του έργου, η ανατροπή των αρχικών σχεδιασμών των κυβερνητικών τμημάτων και ο εκ νέου σχεδιασμός του έργου επέφεραν σημαντικές καθυστερήσεις στην έναρξη των εργασιών υλοποίησης του έργου.

Τι προβλέπει το έργο

Η ολοκλήρωση των εργασιών -σύμφωνα με το συμβόλαιο- αναμένεται να διαρκέσει 104 εβδομάδες (δύο χρόνια) από την έναρξή τους. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση του έργου ανέρχεται στα 9,8 εκατομμύρια ευρώ. Θα είναι δύο λωρίδες κυκλοφορίας, η μία προς βόρεια και άλλη προς νότια, ενώ το πλάτος του οδοστρώματος ανέρχεται σε 6,50 μέτρα. Όσον αφορά το μήκος της επέμβασης, έχει οριστεί στα 2,20 χιλιόμετρα και 1,20 χιλιόμετρα συμβαλλόμενων παρόδων. Τα πεζοδρόμια θα έχουν πλάτος 2,00-3,00 μέτρα σε κάθε πλευρά. Με την ολοκλήρωση των εργασιών αναμένεται η δημιουργία 275 νέων χώρων στάθμευσης, 18 νέων διαβάσεων πεζών και 14 στάσεων λεωφορείων. Ακόμη θα υπάρχουν σημεία στάθμευσης ποδηλάτων, εμπλουτισμός ελεύθερων χώρων με αστικό εξοπλισμό όπως καθιστικά, κάδοι ανακύκλωσης και σκιάδια.

Σημειώνεται ότι θα κατασκευαστούν 530 λεκάνες επί των πεζοδρομίων για φύτευση νέων υψίκορμων δέντρων κατάλληλων για οδικές αρτηρίες, με στόχο τη μείωση του φαινομένου της θερμονησίδας, καθώς και για τη συλλογή του CO2. Επίσης θα κατασκευαστεί σύστημα αποχέτευσης όμβριων υδάτων για την αντιμετώπιση των συχνών φαινομένων πλημμύρας και παροχέτευσής τους στον Πεδιαίο ποταμό. Σημαντικό είναι ότι θα πραγματοποιηθεί υπογειοποίηση όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας και παρόχων τηλεπικοινωνιών, όπως επίσης και εγκατάσταση συστήματος άρδευσης των χώρων πρασίνου με νερό από γεωτρήσεις του Δήμου. Επιπλέον θα υλοποιηθεί ανακατασκευή του συστήματος ύδρευσης με επέκταση μέχρι το βόρειο όριο του έργου αλλά και τοποθέτηση από την ΑΗΚ του καλωδίου υψηλής τάσης (132KV) στο εύρος κατάληψης του δρόμου και αναβάθμιση των υπηρεσιών κοινής ωφελείας

«Εντός Οκτωβρίου αρχίζουν τα έργα»

Στη «Σ» μίλησε ο Δήμαρχος Στροβόλου, Σταύρος Σταυρινίδης, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του έργου, αλλά και στις τεχνικές λεπτομέρειες της υλοποίησής του. Αρχικά ανέφερε ότι η αναβάθμιση της Τσερίου είναι ένα έργο, το οποίο χρονολογείται. «Έχει ανατραπεί ο αρχικός σχεδιασμός του, που έκανε η Πολεοδομία, καθώς απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο». Όπως είπε, εντός Οκτωβρίου αναμένεται η έναρξη των εργασιών. «Θα αρχίσουν από τον κυκλικό κόμβο Τσερίου και το έργο χωρίζεται σε τρεις φάσεις». Σημείωσε ότι η κάθε φάση θα διαρκέσει 8 μήνες. Ο κ. Σταυρινίδης σημείωσε ότι δεν θα αποκοπεί ο δρόμος. «Έχουν πραγματοποιηθεί συναντήσεις με την Αστυνομία και έχουν διευθετηθεί οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις», ανέφερε.

Όσον αφορά το κόστος του έργου, εξήγησε ότι «τα 4/5 του έργου θα τα πληρώσει το κράτος και το 1/5 εμείς». Σημείωσε ότι είναι πολεοδομικό το έργο, όμως η ανάθεση και η επίβλεψη είναι από τον Δήμο Στροβόλου. Επεσήμανε ότι ως Δήμος έχουν κατοχυρώσει προσφορά για τον επιβλέποντα μηχανικό, το γραφείο Βραχίμης και Μοδινός.

Ο Δήμαρχος υπογράμμισε ότι πρώτιστος στόχος είναι η βελτίωση της λειτουργικότητας και της ασφάλειας του δρόμου. «Πρόκειται για έναν σύγχρονο και ευρωπαϊκό δρόμο, ο οποίος θα βελτιώσει την ασφάλεια των διακινούμενων αλλά και την αξιοποίηση της περιοχής και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», τόνισε.

Αναδημοσίευση από τη Σημερινή της Κυριακής

Σχετικά

Ατζέντα
September 2024
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30
Όλη η ατζέντα

Εγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις το email σας!

Eγγραφή στο Newsletter

Εγγραφείτε στο newsletter μας για να λαμβάνετε τις τελευταίες ειδήσεις στο email σας!

Close